czwartek, 19 stycznia 2017

Ciasto bananowo - czekoladowe a'la Brownie

Mamy karnawał, więc możemy sobie pozwolić na pyszne, obłędnie czekoladowe ciasto a'la Brownie. Dzięki bananom ciasto jest wilgotne, ale nie jest to zakalec :) Zdecydowanie lepsze niż kupny batonik lub zwykła czekolada. Koniecznie musicie wypróbować! 




foremka 24x24cm

Składniki:  
  • 3 jajka, 
  • 85 g mąki pszennej, 
  • 120g brązowego cukru, 
  • 200g gorzkiej czekolady, 
  • 140g masła lub margaryny, 
  • 3 duże banany.
Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem stopić na bardzo małym ogniu lub parze. Do ciepłej masy dodać przesianą mąkę oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione widelcem banany, całość dokładnie połączyć.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 24x24cm. Piec około 35 minut w temp. 160-170st.
Przed podaniem można oprószyć kakao.







                                                                    Smacznego:)) 
 

7 komentarzy:

  1. Apetyczne :) Każdy skusiłby się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto, bardzo lubię takie czekoladowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie i smakowicie wygląda - pasowała by do niego herbata na przefiltrowanej wodzie - przefiltrowanej czyli smacznej i zdrowszej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy on powinien być niski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W blaszce 24x24cm wychodzi około 4-5 cm wysoki.

      Usuń