środa, 14 grudnia 2016

Ryba po grecku

Święta zbliżają się wielkimi krokami, warto więc pomyśleć nad świątecznym menu. Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ryby po grecku. To jedna z moich ulubionych potraw i choćbym ją robiła nie wiadomo jak często, to tylko w Święta smakuje tak rewelacyjnie... 






Składniki:  
  • 1 kg filetu z dorsza lub innej ryby, 
  • 4 duże marchewki, 
  • 5 kulek ziela angielskiego, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 1/3 selera, 
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego, 
  • sól, pieprz, 
  • woda, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • olej do smażenia. 
Wykonanie:

Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą dusić około 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wody, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 warzyw, ułożyć połowę ryb, przykryć kolejną częścią warzyw. Wyłożyć resztę ryb oraz resztę warzyw. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.



                                                                        Smacznego:)) 
 

7 komentarzy:

  1. a żebyś wiedziała jest coś w tym, że na Święta ta rybka smakuje najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne danie na wigilijny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie w tym przepisie cebula,cytryna,papryka ? Smak warzyw powinien być słodko-kwaśno-ostry.Ten przepis jest niekompletny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie używam do tej potrawy cebuli. Cytrynę, owszem, jak ktoś lubi można skropić rybę przed smażeniem. Papryki również nie daję, pieprz wystarcza w zupełności, ale jeśli ktoś lubi to nie widzę problemu, by doprawić "po swojemu" :)

      Usuń
  4. robię bardzo podobnie-uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń