sobota, 30 stycznia 2016

Kruche zawijane ciastka z dżemem

Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, a nie macie zbyt wiele czasu ani żadnych szczególnych składników, polecam te ciastka. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu a do tego naprawdę smaczne :)




 
Składniki: 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • 500g mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki, 
  • 2 żółtka + 2 białka, 
  • 2 łyżki śmietany 12%, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa konfitura z czarnej porzeczki).
Wykonanie:

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru, surowe żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm. Posmarować całe ciasto dżemem i wzdłuż dłuższego boku zrolować. Pociąć na 2-3 cm kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować lekko ubitym, ale lejącym  białkiem i posypać odrobiną cukru. Piec około 15 minut w temp. 170st. Ostudzić i dopiero wtedy zdjąć z blachy.




Źródło: Obżarciuch 

                                                             Smacznego :))
 

5 komentarzy:

  1. ojej, moja Babcia robiła kiedyś takie ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to proste! A ja jak ten świstak - wykrawam kółka i smaruję marmoladą :)
    Zawłaszczam sobie ten przepis! Na zawsze!

    OdpowiedzUsuń