piątek, 13 marca 2015

Dwuwarstwowe kremówki

Kremówki to bardzo znane i lubiane ciastka;) Ja sama nigdy nie odmówię kawałka! Na blogu znajdziecie kremówki na biszkopcie  oraz odchudzoną wersję kremówek. Dziś proponuję pyszne kremówki na cieście francuskim z dwoma kremami, budyniowym oraz śmietanowym. Są delikatne, kremowe, słodkie i kaloryczne, jak to kremówki:)





Krem budyniowy: 
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde), 
  • 3 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 3 surowe żółtka, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3 łyżki masła.
Oba ciasta francuskie rozwinąć i upiec, około 12-15 minut w temp. 220st. Ostudzić.
2 szklanki mleka zagotować wraz z masłem i cukrami. W pozostałej szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Letnią masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. 

Masa śmietanowa:  
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz nasionami wanilii. Wyłożyć na krem budyniowy, przykryć pozostałym ciastem, delikatnie docisnąć. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.







                                                         Smacznego;))
 

7 komentarzy:

  1. Ciasto leciutkie jak piórko :)
    Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kremowe ciasta. Skuszę się na malutki kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda niczym z cukierni... ;) zapraszam na ''KARPATKĘ Z GALARETKĄ''pozdrawiam;)
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kremówki, nie ważne ile mają kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, nie można się takim oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciacho ! A ja dziś nie mam nic do kawy...

    OdpowiedzUsuń