niedziela, 7 grudnia 2014

Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji

Ciasta na zimno sprawdzają się chyba w każdej sytuacji. Szczególnie takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takie jest właśnie to ciasto - szybkie i baaaardzo smaczne! Zaś chrupiące płatki migdałowe są pysznym zwieńczeniem ciasta...






foremka 23x33 cm

Krem budyniowy:
  • 1litr mleka, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki cukru,
  • jajko, 
  • budyń waniliowy (40g), 
  • 250g masła. 
W połowie mleka rozrobić mąki z budyniami i jajkiem. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Dodatkowo: 
  • 1,5 paczki krakersów (ok. 250g), 
  • 400g masy krówkowej, 
  • 400ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • łyżka żelatyny, 
  • 100g płatków migdałowych.
Na dno formy wyłożyć warstwę krakersów, pokryć masą krówkową i kolejną warstwą krakersów. Wyłożyć ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić. 
 Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka. 
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta.
Przechowywać w lodówce.








                                                                      Smacznego;))
 

28 komentarzy:

  1. Ciacho wygląda przepięknie i bardzo apetycznie :). Śliczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mm ale to musi być pyszne:) nie mogę się na patrzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj narobiłaś mi smaka na to ciasto! Świetnie wygląda i myślę, że też tak smakuje!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! I te migdały u góry, bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojoj jakie cudne ciacho :-) wygląda obłędnie :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cóż mogę napisać - to ciasto musi smakować obłędnie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Strasznie trudno zdecydować się co wybrać wśród tylu smakowitych propozycji. Chyba wybieram to przecudne ciacho :) chociaż inne też nęcą :))

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam to ciasto, jest przepyszne ;) polecam, choc zamiast krakersów uzyłam herbatnikow...

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne ciasto! Robiłam na święta i zrobię na sylwestra bo moi domownicy sa nim zachycenie i chcą jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo proste, szybkie i przepyszne :) znika w mgnieniu oka ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto przepyszne polecam każdemu miłośnikowi słodkości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń
  16. A mozna go zrobic na biszkopcie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jednak obawiam się, że smak już nie będzie taki sam, aczkolwiek nie oznacza to, że ciasto nie będzie równie smaczne :)

      Usuń
  17. A budyn ma byc na litr mleka czy na pol?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy budyn ma byc 1 maly na pol litra mleka czy duze opakowanie na litr mleka?

    OdpowiedzUsuń
  19. To mają być krakersy solone? Czy jakie? Jakoś nie mogę sobie przypomnieć, żebym widziała w sklepie niesolone ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o takie zwykłe, solone krakersy:) Przełamują słodycz i nadają ciastu ciekawy smak :)

      Usuń