piątek, 2 sierpnia 2013

Konfitura z czarnej porzeczki

   Kolejna domowa konfitura z czarnej porzeczki:) Moja piwnica już pęka w szwach od przetworów:) Tym razem konfitura chyba najprostsza z możliwych i najczęściej wykorzystywana przeze mnie do ciast. Chociaż na kanapki jest równie smaczna;)




Składniki:
2 kg czarnej porzeczki,
800 g cukru,
galaretka wiśniowa.





Przygotowanie



Owoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Odstawić na całą noc.
Następnie gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz. Ponownie odstawić na całą noc.
Następnego dnia wsypać galaretkę i  gotować jeszcze przez godzinę, często mieszając. Konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.


 
 
                                 Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 
 
 


Kwaśnie, no właśnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz