poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek

  Podałam Wam już przepis na tradycyjną konfiturę z czarnej porzeczki, dzisiaj proponuję Wam pyszne połączenie czarnych porzeczek, jabłek i odrobiny cytryny. Konfitura jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna;)




Składniki:
1 kg czarnych porzeczek,
1/2 kg jabłek,
cytryna,
1 kg cukru.



Przygotowanie
Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać startą skórkę z cytryny. Smażyć ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.





                                 Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


Zapasy na zimę - I edycja 2013

3 komentarze:

  1. ja zawsze do konfitury z czarnej porzeczki dodaję cytrynę, uwielbiam! śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam porzeczki :) zrobienie z nich konfitur to super pomysł, żeby sie ich smakiem jesienią i zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję;) Oj tak, zimą można cieszyć się owocami i warzywami zamkniętymi w słoikach:)

    OdpowiedzUsuń