wtorek, 30 lipca 2013

Jagodowe muffinki z kremem

Sezon na jagody powoli dobiega końca, muszę więc go dobrze wykorzystać:) Były już najlepsze na świecie jagodzianki oraz przepyszna Tarta z jagodami. Dziś przyszła kolej na puszyste, miękkie muffinki z jagodami i kremem jagodowym z mascarpone. Chłopcy od razu sięgnęli po dwie muffinki:) Co tu dużo mówić, musicie je koniecznie zrobić!




Składniki:
200g mąki pszennej,
175g cukru pudru,
2 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
150ml gazowanej wody o smaku owoce leśne,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/2 szklanki jagód,
100g margaryny.


Margarynę stopić, przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, ekstrakt z wanilii wodę gazowaną, wymieszać.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto.
Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.


Krem jagodowy:
150ml śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
100g serka mascarpone,
1/2 szklanki jagód.



Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i jagody. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. Przybrać jagodami i miętą.








                                      Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:

Kwaśnie, no właśnie

Muffinki z kremem znajdziesz tutaj.
 

7 komentarzy: