wtorek, 19 marca 2013

Wielkanocna pieczeń z papryką

Moja rodzinka uwielbia takie pasztety. Poprzedni mój pasztet był bezmięsny, tym razem propozycja mięsna z paskami kolorowej papryki. Polecam go także na inne okazje, świetnie nadaje się do kanapek...



Składniki:
75 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
po 1/2 szt czerwonej, zielonej i żółtej papryki,
3 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
4 łyżki bułki tartej,
2 jajka,
5 dag parmezanu,
sól, pieprz,
łyżeczka rozmarynu,
łyżeczka tymianku,
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka przyprawy do pasztetu.


Przygotowanie


Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Mięso urobić, dodać cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Na koniec dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, następnie sparzyć wrzątkiem. Do keksówki wyłożonej folią aluminiową nałożyć trochę mięsnego farszu, ułożyć paski kolorowej papryki, przykryć mięsem i ponownie ułożyć paski papryki. Postępować tak, aż się skończą składniki. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Piec ok. 50 min w temp. 180st.
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 
Wielkanocne pasztety

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz