niedziela, 27 stycznia 2013

Zrazy z karkówki z kaszą gryczaną

Lubicie zrazy?? Ja bardzo:) Postanowiłam jednak troszkę je przerobić na zdrowszą wersję;) I opłaciło się, zniknęły co do jednego:)



Składniki:

1kg karkówki wieprzowej bez kości,
10dag kiszonej kapusty,
20 dag pieczarek,
2 łyżki kaszy gryczanej,
3 łyżki musztardy,
sól,
pieprz,
3 łyżki margaryny.
Przygotowanie
 
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać i połączyć z kaszą. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą. Mięso pokroić na plastry, cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, z jednej zaś posmarować musztardą. Nakładać farsz, Zwijać i spiąć wykałaczką. Podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej margarynie. Następnie zalać wodą, jeżeli został nam jakiś farsz to dodać go do sosu i dusić pod przykryciem przez ok.1,5godz. Doprawić do smaku.
 
 
 
Smacznego:)

3 komentarze: